HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HunNBA

Minden, ami NBA, magyarul.

2010.11.09. 22:26 SaWacc

Egy csapat feje - Az irányítók (Part 1)

Hiába minden más poszton játszó sztár, egy jó irányító nélkül elveszett a csapat. És egy jó irányítónak nem kell sztárnak lennie, elég, ha jó fizikális képességek mellett átlátja a szituációkat, és mindig jó helyre lövi a labdát, vagy ha jó helyzetben van, kosarat is tud szerezni. A mai ligában is sok ilyen irányító van, említhetem Rajon Rondo-t vagy éppen Deron Williams-t. Vagy személyes kedvencemet, Chauncey Billups-t.

Billups 1997ben kezdte NBA pályafutását, a Boston Celticsben. Ekkor még nem tartották nagy reménységnek, alig-alig kapott lehetőséget, így félévkor az elcserélését kérte, Torontoba került. Ám itt sem kapott sok lehetőséget, így második szezonját Denverben kezdte, ám pechére pont akkor érkezett a városba Nick Van Exel. Ezek után játszott a Magicben és a Minnesotában is, az ott töltött évek alatt barátkozott össze Kevin Garnettel, aki később lánya keresztapja is lett. 2002ben került a Detroitba, ahol edzője első számú irányítóként számított rá. Itt barátkozott össze és alkotott félelmetes triót Rip Hamiltonnal és Tayshaun Princeszel. Így jött létre a betonvédelméről híres alakulat, mely Billups vezetésével két konferencia és egy bajnoki címet zsebelt be. Detroitban kezdte hatékonyan használni erőteljes testét, melynek következtében rengetegszer állhatott a büntetővonalra, ahonnan a liga legpontosabbjaként dobott. Szintén ekkor tájt szaporodtak meg híres utolsómásodpercekben eleresztett dobásai, melyek miatt kapta meg "Mr.Big Shot" és "Smooth" beceneveit. De Billups nem csak a pályán vezette a csapatot, hanem a pályán kívül is. Történt ugyanis, hogy amikor Larry Brown, akinek Chauncey győzelmeit köszönheti, elment a csapatból, de a helyére érkező új edző, Flip Saunders iránt több játékos sem mutatott tiszteletet.

Billups ekkor még jobban felértékelődött, segített rendet teremteni az öltözőben, és így megmentette a Pistons darabokra hullását. Ám a csapat mégis elcserélte 2008ban, két csapattársával egyetemben Allen Iversonért. És ezzel véget is ért a Detroit aranykora, a Pistons vezetősége egyik legnagyobb baklövését hajtotta végre ekkort tájban, bár volt rá oka. A stadium nem egyszer kongott az ürességtől a meccseken, és egy Iverson méretű név újra megtölthette volna a nézőteret. Komoly érv volt továbbá a váltás mellet, hogy a vezetőség nem érte be a konferencia döntőbe jutásért, mindeképp győzelmet akartak, Chauncey a Denverben folytatta pályafutását, immárom harmadszor. De most már nem a visszatérő fiatal srácként tekintettek rá a szurkolók és a csapattársak, hanem mint egy rutinos sztárra. És okkal, mert Melo' mellet ő vezeti a csapatot, remek meglátásaival segíti csapattársait, és értékes tripláival meccseket nyer meg, amit a szurkolól is dijaznak, pédául azzal, hogy beválasztják őt az All-Star meccs kezdő öt játékosa közé. Billups valószínüleg Denverben fog visszavonulni, bár nem így tervezte, hisz Detroitban lelte meg igazi otthonát, és ez látszott is, mikor 2007ben 5 évre írt alá szerződést. Sőt, segítette a várost, pénzt fektetett az oktatásban, céget alapított, mely segítette a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását. De az álom szertefoszlott, és ezzel együtt egy új született, hisz a Nuggets egy bajnokesélyes csapat, és ha valakin, akkor Billupson biztos nem fog múlni egy bajnoki cím. Félelmet nem ismerő hozzáállás, a vereséget hírből sem ismeri és az általa már oly sokszor tanusított csapatösszetató erő mind-mind a csapat javára válik. Szerintem minden irányítónak ő kéne hogy legyen a példaképe, hisz nagyszerű játéka mellet nagyszerű a hozzáállása is és a sporton kívül ott segít, ahol tud. Ő az igazi irányító.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hunnba.blog.hu/api/trackback/id/tr842437228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása