HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HunNBA

Minden, ami NBA, magyarul.

2010.11.08. 20:13 FeliCián

Allen Iverson: The Answer

Az utóbbi 10 év egyik, ha nem a legfantasztikusabb kosarasa, aki apró termete dacára legendává nőtte ki magát. Magánéleti zűrök és egyéb rossz dolgok ellenére is 14 évet húzott le az NBA-ben , karrierje során átlagban több, mint 26 pontot 6 gólpasszt és 2 labdaszerzést hozott össze. 2001-ben MVP címet szerzett (ő a legalacsonyabb MVP a liga történetében, mindössze 183 cm magas!), 11-szeres All-Star, 3-szor az All-Nba First Team, tehát az év ötösének tagja, emellett 2-szeres All-Star Mvp és még számtalan fantasztikus cím büszke tulajdonosa. Emellett pedig valószínűleg a Hall of Fame-be is be fogják választani pályafutása befejeztével.

Komoly ellenszenvett vált ki az emberekből, megítélése rendkívül ellentmondásos.A legtöbben utálják , vagy szeretik. Vonzereje játékstílusában, akaraterejében nyilvánul meg (legjobb példa erre, hogy szinte egyedül juttatta döntőbe a Philly-t 2001-ben) megmutatta a világnak, hogy nem feltétlenül kell 2 méter magasnak lenni ahhoz, hogy sikeres és megbecsült játékos legyen.

                      

Iversont az 1996-os drafton elsőként választotta ki a Philadelphia Sixers, újoncként mindenkit elkápráztatott játékával, 23,1 pontot átlagolt és kiérdemelte a Rookie Of The Year, az év újonca címet. Szép lassan csapata húzóembere lett, 1999-ben a Sixers 7 év után ismét bejutott a          rájátszásba. 2001-ben a csapat egészen az NBA nagydöntőig menetelt, ahol kikaptak a Lakerstől, ő viszont a szezon végén megkapta az MVP címet. 2004-ben pályára lépett az Athéni olimpián, ahol bronzérmet szerzett. A további években sorozatosan hozta jó egyéni teljesítményét, ám a csapat nem ért el további sikereket. 2006 december 19-én a Sixers elcserélte a Nugettsel Iversont, Andre Miller, Joe Smithért és 2 draftcetli ellenében. Első évében bejutottak a rájátszásba, ám ott 5 meccs alatt kikaptak a Spusrtől, bár Anthonyval jó párost alkottak, végül nem tudtak komolyabb teljesítményt felmutatni. Ezért 2008 november 3-án elcserélték a Pistonshoz, Billups,McDyess és Cheikh Sambért cserébe. Az első néhány meccsen nem játszott rosszul, de Joe Dumars edző inkább Rodney Stuckeyt favorizálta helyette, így Iversont csak 6. emberként vették számításba. Számára ez a szerepkör szokatlan lehetett,mivel világéletében kezdő volt és nem is tűrte sokáig a dolgot. 2009 szeptember 10-én Iverson 1 éves szerződést írt alá a Memphis Grizzlies csapatával. Azonban Iverson ismét kifejezte a nemtetszését, amikor csak csereként számoltak vele és 2009 november 7-én -három mérkőzés után- felbontotta szerződését a csapattal. 2009 decemberében visszatért szeretett csapatához, a Phillyhez, első mérkőzésén óriási tapsviharral fogadták, ez mégjobban fokozódott, amikor megcsókolta a Sixers címerét. Egyébként ezen a meccsen 11 pontot 6 lepattanót és 5 assistot hozott össze a Denver ellen. Ám később egyre több meccsről hiányzott,családi problémái voltak, lányánál súlyos betegséget diagnosztizáltak, emellett elkezdett inni és szerencsejátékozni is.  Mivel nem tudott teljes mértékben a kosárlabdára figyelni, ezért úgy döntött hogy elhagyja a Sixerst. 2010 február 22-én határozatlan időre elhagyta a csapatot,majd március 2-án bejelentették, hogy nem lép pályára a szezon hátralevő részében és ez sajnos így is történt. Nyáron találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy hol folytatja karrierjét. Óriási megdöbbenésre 2010 október 26-án 2 éves, 4 millió dolláros szerződést írt alá a török Besiktas csapatával, amely az Eurokupában, a 2. számú európai kupasorozatban indul. Érkezésekor Istanbulban 30 ezer ember várta, ebből is látszik mekkora kosárlabdafanatizmus van Törökországban.              

Mindenesetre reménykedjünk benne, hogy e remek játékos - akár csereként,a pad végén -  visszatér még valaha az NBA-be és láthatjuk még utoljára, valamint megcsodálhatjuk fantasztikus képességeit, amint csinál egy crossovert, majd betör és dob egy csodálatos kosarat. A következő néhány videóból megláthatjátok, milyen fantasztikus játékos volt ő. Zárásként mit is mondhatnék, várjuk visszatérésed és remélem, hogy aranygyűrűvel az ujjadon fogod szögreakasztani csukáidat.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hunnba.blog.hu/api/trackback/id/tr732434535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása