HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

HunNBA

Minden, ami NBA, magyarul.

2011.03.15. 01:09 SaWacc

A 2000-es évek legjei. 4. rész - Top 5 Shooting Guard

A 4. részben a legjobb SG-ket szedjük össze 5-1ig.

5. Tracy McGrady:

McGrady középiskolás korában kezdett foglalkozni a kosárlabdával, de eleinte senki sem figyelt fel rá. A szomszédos suli edzője lett rá először figyelmes, így szólt az egyik North Carolina-i akadémia edzőjének, meg kéne néznie. Így is történt, és felajánlott neki egy ösztöndíjat, így utolsó gimis évét már Mount Zionban töltötte. Innentől igazi sikersztori a története, csapata 20-4el zárta az évet, T-Mac pedig 27.5 pontot átlagolt 8.7 pattanó és 7.7 assziszt mellé. Tanulmányait tovább szerette volna folytatni, de az NBA játékosfigyelők lecsaptak rá, így 1997ben jelentkezett az NBA draftra. Ott a Toronto Raptors választotta ki 9.ként.

Újonc évében nem sok lehetőséget kapott, 18 perc alatt 7 pontot és 4 lepattanó körül átlagolt. Sophomoreként már kicsit több időt tölthetett a pályán, 9 pontot és 5.7 lepattanót hozva a konyhára. A szezon előtt a Raptors bedraftolta unokatestvérét, a később szintén remek karriert befutó Vince Cartert. Harmadik szezonjában is javuló tendenciát mutatott, 15.4 pontját csak VC tudta felülmúlni. Sajnos Carter ugyanazon a poszton játszott, mint T-Mac, így szerződése lejárásával áttette székhelyét Orlando-ba. A Magic szintén megszerezte a múlt évtized egyik elit játékosát, Grant Hillt, de bokasérülése miatt nagyon kevésszer volt bevethető. McGrady vette át a vezetőposztot, ami annyira jól sikerült, hogy 26.8 pontos átlagával a playoffsig vezette a csapatot, ahol 34 pontot átlagolt, igaz, az első körben 3-1el a Bucks kisöpörte őket. T-Macet megválasztották MIP(Most Improved Player)nek, és bekerült az All NBA második csapatába. A következő évben Grady átlagai kicsit visszaestek, "csupán" 25.6 pontot átlagolt, a palyoffsban pedig a Charlotte állta az útjukat, 3-1el küldte őket melegebb éghajlatra. A 2002-2003mas szezonban remekelt T-Mac, 32.1 meccsenkénti pontjával a legfiatalabb pontkirály lett 1975 óta(McAdoo), All-NBA 1st teambe is bekerült, de a playoffsban nem jutottak tovább az első körön. A következő idényben 28pontos átlagával a harmadik legfiatalabb játékos lett, aki megtudta védeni e címét(Chamberlain, McAdoo), és a kilencedik a sorban. Március 10.én 62 pontot rámolt be a Washington ellen.

Évvégén a második All-NBA csapatba fért be. Lejáró szerződése után átszerződött Houstonba,  ahol az elkövetkezendő négy évben 24 pont, 6 lepattanó és 6 assziszt körül átlagolt, egyszer második, kétszer pedig harmadik All-NBA csapatban kapott helyet. 2004 december 9.én volt a legendás, Spurs elleni meccse, ahol 35 másodperc alatt 13 pontot dobott, így megnyerve a meccset. Tavalyelőtt nagyon visszaestek a statjai, egy súlyos térdsérülés miatt ráadásul a szezon felét ki kellett hagynia. Tavaly még haloványabb teljesítményt mutatott, ezért elcserélték New Yorkba, nem sok sikerrel. Idén Free Agentként átszerződött Detroitba, 8.6 pontot, 3.6 pattanót és 3.6 gólpasszt átlagolva remek kiegészítőemberként tengeti maradék idejét, nem sok eséllyel arra, hogy újra a rivaldafénybe kerüljön. De talán nem is baj ez...

 

4. Vince Carter:

Szintén a gimiben lett a kosár szerelmese, de a zene mellett a röplabdában is kiemelkedően szerepelt. Egy harmadéves iskolai kosártáborban a legígéretesebb játékosnak választották, így onnantól kezdve csak erre koncentrált. Jeles érettségi után az NCUra nyert felvételt(ahol egykor Jordan is tanult), ahol csapatát kétszer is az elődöntőbe repítette. Harmadik éve után döntött úgy, ideje nagyban gondolkodni.

A '98as drafton Cartert 5.ként választotta a Golden State, majd azonnal tovább adták Torontoba egykori csapattársáért, Antawn Jamisonért. Remek cserét hajtott végre a Toronto, ugyanis Carter 18.3as ppgjével az Év Újonca címmel mehetett pihenni a nyári szünetre. Második szezonjában 25.7re javította átlagát, az idényfelezőben pedig megnyerte a zsákolóbajnokságot(unokatesója és csapattársa, T-Mac ellen),a Raptors pedig története során először jutott el a rájátszásba.

All-NBA harmadik csapatba juttaták be jutalmul. A következő idényben már 27.6os volt a pontátlaga, Torontoban pedig ünnepelt sztár volt, mindenki Jordan utódját látta benne(ugyanolyan magasak, ugyanarra az egyetemre jártak, mindketten embertelenül zsákoltak). Év végén helyet kapott az All-NBA második csapatában. A rájátszás második körében a(később döntős) Phily ellen 3-3ra álltak, a döntő meccs előtt Carter elutazott North Carolinenba, hogy átvegye diplomáját. Mindössze 3 nap állt rendelkezésére, hogy több száz(ezer) kilométert utazva átvegye a papírját. Miután a fáradalmas utazgatás után a meccsen nem sok mindent tudott mutatni, Iverson szédszedte, a szurkolóktól kapott hideget-meleget. A következő években átlagai kezdtek visszaesni, térdét pedig meg kellett műteni, így csak halványa volt egykori önmagának. 2005ben a Raptors elcserélte New Jerseybe, ahol teljesen új lendületet kapott, csapata pedig egymás után háromszor is bekerült a rájátszásba, köszönhetően Carter 25 pontos pontátlagának. 2008ban kezdett visszakapcsolni, "csak" 20 pontokat átlagolt, a térdei pedig egyre rosszabb állapotba kerültek. 2009 nyarán átigazolt a Dwight Howard által vezényelt Orlandoba, ahol már nem volt szükség arra, hogy kihajtsa magát, 16.6 pontos átlaggal zárta a szezont. Idén decemberben egy hat embert érintő üzlet keretében átkerült Phoenixbe, ahol egy kicsivel kevesebb lehetőséget kap, 14.1 pontot hozva Nashéknek.

3. Allen Iverson:

Iverson szegény családban nevelkedett, nemcsak, hogy apja sorra járta a börtönöket, húga sokat betegeskedett, ezért minden megtakarított pénzüket felemésztette. Városi legenda az is, hogy egyszer Allent anyukája egy kosárcipővel lepte meg, de mivel valahonnan meg kellett szerezni a pénzt, abban a hónapban nem volt áramuk. Gimnazista korában remek sportembernek bizonyult, kosárlabdában és amerikai futballban is kiemelkedő volt. 1993 februárjában mulatozni indult gengszter haverjaival egy bowling klubba, ám szerencsétlenségére volt ott egy fehérekből álló, hasonló csapat. Összeszólalkoztak, majd bunyó alakult ki. A kialakult csatában Iverson egy székkel ütötte le az egyik nőt. A bíróság 5 év letöltendő börtönre ítélte, de Virginia első fekete kormányzója kegyelemből szabadul engedte. Érettségi után a Georgetown University diákja lett. 1996ban jelentkezett az NBA draftjára, ahol a 76osok hozták el az első helyen. Irányító létére inkább a pontszerzésen járt a feje, 23.1es pontátlagának köszönhetően ő lett az Év Újonca. Iverson második idényében is remekelt, de csapata nem jutott be a rájátszásba. Ezek után Larry Brown lett az edzőjük, aki látván Iverson alkalmatlanságát 1esként, átrakta dobóhátvéd posztba, helyére pedig az önzetlenségéről elhíresült Eric Snow-t hozta. 1999ben sok év után először jutottak el a rájátszásba, majd 2001ben egészen a döntőig jutottak, ahol a Game 1en Iverson 48 pontot dobott, de a következő négy meccset elbukták, így a Lakers lett a bajnok. Második gólkirályi címe mellé begyűjtötte az MVP díjat is, ezzel a legkisebb kosárlabdázó, aki hasonló címet szerzett.

2003-2004ben sajgó válla és fájó térde miatt több, mint 40 meccset kellett kihagynia. A következő idényben az első játékos lett, aki a top5ben végzett a pontok, gólpasszok és labdaszerzések tekintetében, az Orlando ellen pedig megdobta karriercsúcsát, 60 pontot. 2006ben elcserélték Denverbe, ahol 'Meloval karöltve vezették a csapatot. Átlagai kezdtek visszaesni, komolyabb eredményt pedig nem tudtak felmutatni. Éppen ezért elcserélték Detroitba többek között Billupsra, Iverson nem játszott rosszul, de Joe Dumars inkább Stuckey-t rakta be kezdőbe,

de Allennek nem tetszett a csere szerepkör, ezért tavaly aláírt Memphisbe. Itt sem számítottak rá kezdőként, így decemberben visszatért Philadelphiába. Nem játszott rosszul, de egyre több problémája lett, elkezdett inni, valamint lánya súlyos betegségben szenvedett, ezért határozatlan ideig visszalépett az NBAtől. Nyáron NBA helyett inkább a Besiktasba írt alá Törökországban, ahol 14 pontot átlagolva játszik, de több meccset is kihagyott már.

2. Dwayne Wade:

Wade-t a Miami Heat draftolta a 2003as játékosbörzén. Remek Újonc szezont zárt, 16 pontos átlaga elég volt ahhoz, hogy bekerüljön az All-Rookie 1st csapatba, de a RoY címet nem tudta elvinni LeBron elől. Másodévesként Shaquille O'neallel együtt megnyerték Easten az alapszakaszt, Wade remekelt a rájátszásban, több 30 pontos mérkőzése is volt, de a címvédő Pistons megálljt parancsolt a konferencia-döntőben. A következő, 05-06os szezonban 27.2 pontja mellé 5.7 pattanót és 6.7 asszisztot átlagolt, aminek következtében kezdőként szerepelhetett az Allstar gálán, ahol 30 perc alatt 20 pontot vállalt. Ha ez nem lett volna elég, 120-120as állásnál Iverson kihagyott dobását lekapta, majd gyorsan visszarakta, így 122-120ra győzött az East.

Év végén a csapat bejutott a rájátszásba, ahol a Chicago Bullssal kellett farkasszemet nézniük. 2-2nél, a Game 5ben Wade megsérül a meccs elején, de a félidő végére visszatért, és fájdalmait leküzdve 15öt vállalt csapata 28 pontjából, így 3-2re átvette a vezetést a Miami, majd meg is nyerte a sorozatot. A New Yersey-n majd a Pistonson átjutva Wade és Shaq a döntőben találta magát. Dallasban került sor az első két mérkőzésre, ahol Nowoék kihasználva előnyüket, 2-0nál indulhattak Miamiba. Aztán olyasmi történt, amire kevesen számítottak. Dwayne Wade 42 pontot dobott a harmadik meccsen, mellé pedig lekapkodott 13 lepattanót, így 2 ponttal ráverve a Dallasra. Jól mutatja, Wade mennyire magára vállalta a vezérszerepet, hogy Shaq osztotta ki a legtöbb gólpasszt(úgy, hogy Gary Payton és Jason Williams is a csapatban játszott), szám szerint 4et. Ezek után a negyedik meccsen Wade 36 pontjával győztek, majd egy hosszabbításos meccsen 101-100ra nyert a Heat, ezúttal 43mat szórt be a gyűrűbe. A hatodik, egyben utolsó meccsen 95-92re verte a Miami a Dallast Wade 36 pontjával.

Története során először nyert NBA-t a Heat, Wade pedig megérdemelten lett MVP. A következő két évben több sérülése is volt, 2008ban pedig a playoffsba sem jutottak be. Tavalyelőtt pontkirály lett(30.2), de a playoffs első körén nem jutottak túl. Tavaly 26.6 pontot átlagolt, a rájátszásban pedig a később döntős Boston ejtette ki őket 4-1el. Idén a városba érkezett LeBron James és Chris Bosh is, velük együtt pedig jogosan tart igény a Floridai együttes a trónra.

1. Kobe Bryant:

Bryant mostanra már-már legendás alakká nőtte ki magát. De mégis hogyan jutott el ide?

Bryant apja révén ismerkedett meg a kosárlabdával. Joe Bryant több NBA csapatban is megfordult(Clippers, Houston, 76ers), így viszonylag gazdag családba született harmadikként(2 lány testvér). Nevét egy étterem étlapjáról választották ki(kobe egy steakféleség). Nem sokáig voltak Philadephiában, ugyanis apja Olaszországba írt alá. Bryant 8 évig lakott Olaszországban, óvodába, majd iskolába járt, emellett folyékonyan beszélt olaszul. Gyakran megfordult apja edzésein, meccsein, ahol apja csapattársaival kosarazott. 1991ben került vissza Amerikába, ahol a Lower Marion középsuliba kezdett járni(később itt elneveztek róla egy kosárcsarnokot). Tanulmányai nem voltak kiemelkedőek, de a suli kosárcsapatának oszlopos tagja volt. Negyedévesként keresve se találtunk volna nála jobb játékost, ugyanis 30.8 pontja mellé 12 pattanót, 7 asszisztot, 4 labdaszerzést és 4 blokkot átlagolt, amivel a Lower Marion besöpörte az állami bajnoki címet. Ekkor merészen úgy döntött, kihagyja az egyetemet, és egyből jelentkezik az NBA draftra. Az 1996os játékosbörzének első körében, 19.ként választotta ki a Charlotte Hornets, majd néhány nappal később tovább adták a Lakersnek a szerb centerért, Vlade Divacért. Ezzel a húzással a Los Angeles nem csak helyet csinált O'nealnak, hanem megszerezte az évtized legjobb játékosát is, bár ezt még ekkor nem tudták.

Újoncként nem sok vizet zavart, csereként 7.6 pontot és 1.9 lepattanót vállalt magára, ami szép teljesítménynek számított egy csereembernek. Történt egyszer, hogy a rájátszás második körében a Utah Jazzel futott össze a bajnokesélyesnek kikiáltott gárda. A párharc utolsó mérkőzésén a húzóemberek kibújtak a végső percekben a felelősség alól, és inkább Bryantnek adták a labdát. A hősies felemelkedés helyett azonban 4 homály és kiesés lett a vége. A következő szezonban már 15.4 ppgvel tette oda magát, de a rájátszásban megint Karl Malone és John Stockton állták útjukat a döntő kapujában. A csonka idényben Bryant hatalmasat javult, már oszlopos tagja volt a kezdő ötnek. Sokan ezt nem nézték jó szemmel, de leginkább O'neal volt irigy, hogy már nem ő az elsődleges sztár, ezért kicsinyes háborúba kezdtek minden egyes labdáért. Ennek az lett a vége, hogy bár a remek csapat eljutott rájátszásba, a később bajnok Spurs 4-1el kilapította őket. A teljes széthullástól a Chicagóval már 6 gyűrűt szerző Phil Jackson mentette meg őket, és megtanította kettejüknek, hogyan kell együtt működni, Bryantnek pedig el kellett fogadnia, O'neal mögött ő csak a második megoldás. Ezzel a felállással 2000(a Nyugati döntőben egy emlékezetes fordítással tették túl magukat a Pippen vezette Portlanden) és 2002 között 3 bajnoki címet söpörtek be(Indiana, Phily majd Nets), melyeken Bryant remekül játszott, de a Finals MVP megérdemelten lett háromszor is O'neal.

A következő, 02-03mas szezont Shaq nélkül kellett elkezdeni, ami meg is látszott, hisz a Lakers mélyrepülésben volt. Bryantnek viszont itt volt a lehetőség, hogy egyedül vigye a hátán az egész csapatot, így egyénileg remekelt. Az alapszakaszban egymás után 9szer dobott 40 felett, majd egy meccsen NBA-rekord, 12 triplát dobott. A Washington ellen egy félidőben 8 triplát dobott, majd 55 ponttal vonult az öltözőbe. De a csapat így is gyengélkedett, a Spurs 4-2vel búcsúztatta őket a playoffs második körében. A nyáron aztán megműttette a térdét, de becsúszott egy balhé is, ugyanis egy lány azt állította, hogy Kobe megerőszakolta őt. Nem tudni, mi történt, de a "Black Mamba" sorra járt a bíróságra. A következő szezonra két veteránt is szerzett a csapat, Gary Paytont és Karl Malone-t. A látszólag verhetetlen csapatot beárnyékolták a sérülések, Bryant válla és Malone térde miatt sok meccsről hiányoztak. A döntőig eljutottak, de az évtized csodájaként is emlegetett Chauncey Billups nevével fémjelzett Detroit Pistons elagyabulálta őket, megszerezve a trófeát. Sok szidást kaptak házon belülről és kívülről is, aminek az lett a következménye, hogy O'neal átigazolt Miamiba, Malone pedig nem vállalta a további NBA szereplést, valamint Paytont is elcserélték. Kobe a szétesés szélén lévő csapatban 27.6 pontot átlagolt 5.9 lepattanó és 6 gólpassz mellé.

2006ban már 35 pontra tornászta pontátlagát, a Toronto ellen pedig modern NBA(NBA-ABA egyesülés) rekordot döntött meg(megint), 81 pontot dobott, amit csak Chamberlain tudott überelni 1961ben(100 pont).

2007ben 31 pontot dobott meccsenként. 2008ban megkapta a hőn áhított MVP díját is, emellett hatodszorra is az év ötösében kapott helyet, ötödszörre pedig az év védekező ötösében. Kezdtek visszaesni az átlagai, de ez semmiben nem akadályozta meg abban, hogy újra az NBA döntőjébe vezesse csapatát, de Paul Pierce és a Boston Celtics túl nehéz akadály volt. Jövőre újra nekifuthatott a döntőnek, ezúttal a Howard vezette Orlando ellen, szerencsére Stan Van Gundy nem elég jó Phil Jackson ellen, így félig ennek félig pedig Bryant 30 pontjainak köszönhetően először lehetett a Lakers bajnok O'neal óta, természetesen Kobe Bryant az MVP. A szezonban egyébként Shaqqel megosztott MVP-k lettek az AllStar gálán. Tavaly 27 pontot átlagolt Kobe, a playoffsban pedig sikeresen vettek minden akadályt, így megint a döntőben találták magukat, és megint a Boston Celtics ellen. Egy nagyon izgalmas, 7 meccses párharcnak lehettünk szemtanúi, 2-0ás Lakers vezetésről állt talpra a Boston, így 3-2es Bostoni előnnyel mehettek vissza Los Angelesbe. Már mindenki a kegyelemdöfésre várt a Boston részéről, de Bryant megmutatta, attól, hogy "öreg", még nem vén. Borzalmas dobószázalékától most eltekintünk, megnyerték a hatodik mérkőzést, majd 83-79re elintézték a Boston a hetedik meccsen, úgy, hogy a félidőben még Rondoék vezettek 10 ponttal.

Idén 25 pont körül átlagol, a Lakers pedig a bajnokesélyesek közt van számon tartva. Válláról sok teher leesik a 32 éves dobóhátvédnek, mellette van Gasol, aki szintén nagyon sokat tesz hozzá, Bynum most úgy látszik, teljes értékű csapattag, Artest pedig még mindig a liga egyik legjobban védekező csatára, és akkor Fisherről és Odomról még nem is beszéltünk. A visszavonulás még várat magára, de sokan úgy gondolják, ha nyer még egy gyűrűt(amivel behozná Jordant), akkor egy levezető év után kiszáll a cirkuszból. De ki tudja, lehet, akkor elindul a 7.ért. Az NBAben eltöltött évei alatt megszámlálhatatlanul sok díjat szedett össze, néhány közölük: 2xes Finals MVP, 1xes Alapszakasz MVP, 12x volt benne valamelyik All-NBA csapatban, 10x valamelyik All-Defensive csapatban, 13x volt Allstar, 4xes AllStar MVP, 1xes zsákoló bajnok, 1xes Olimpiai bajnok, tart megannyi NBA rekordot, és még sorolhatnánk. 

 Az 5. rész hamarosan!

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hunnba.blog.hu/api/trackback/id/tr492740313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása