HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

HunNBA

Minden, ami NBA, magyarul.

2011.05.07. 21:00 SaWacc

A 2000-es évek legjei. 5. rész - Top 10 Performance

A legújabb részben a tíz leginkább meghökkentő pillanatot idézzük fel az évtizedből.

 

10.Brandon Jennings 55 pontja a Golden State ellen.

2009. November 15.én történt az eset a Bradley Centerben, Milwaukeeban. Jennings még csak néhány meccset játszott le az NBA-ben, ahol elég jól szerepelt (első meccsén majdnem tripla-duplát ért el), de jött a durranó. Rosszul kezdett a meccsen, az első negyedben nem is talált bele a gyűrűbe. A második negyedben már-már alkotott valamit, majd a harmadikban 29et szórt be, így összesen 55 ponttal fejezte be a mérkőzést. Ő a legfiatalabb játékos, aki 55 pontot dobott, sőt, 21 éves kor alatt csak LeBron tudott többet dobni nála, 2005ben 56ot rámolt be a New Yorknak. Jennings egy csapatrekordot is megdöntött ezzel, ugyanis beállította a később legendássá váló Kareem-Abdul Jabbar rekordját (1970).


 

9. Derek Fisher csodái a 2007es Playoffs második körének 2. meccsén.

Derek Fisher neve mára egybeforrt a Los Angeles Lakerssel, de volt neki kikacsintása a Utah és a Golden State felé is. Előbbi csapatnál 1 évet töltött. A Playoffsban épp előző csapatával került össze a második körben. A második meccsen, Utahban Fisher nem lépett pályára az első félidőben, ami nagyon hiányzott, hisz a Golden State remekül játszott, Deron Williams faltproblémákkal küzdött, a másik irányító, Dee Brown pedig sérült volt. A Jazz kétségbeesésében Andre Kirilenkot játszatta irányítóként. A harmadik negyed elejére érkezett meg a stadionba Fisher, gyorsan felöltözött, majd neki látott a munkának. Hatalmas tapsvihar fogadta, mikor belépett a stadionba. Mindenféle melegítés nélkül azonnal a pályára küldte Jerry Sloan edző. Gyorsan kiosztott három asszisztot, emellett hatalmasat védekezett Baron Davisen. Az utolsó fél percben 3 ponttal ment a Warriors, Davis hozta fel a labdát, de Fisher TO-t harcolt ki rajta. A Jazz egyenlített, majd Davis a mindent eldöntő triplát kihagyta, köszönhetően Fisher remek védekezésének. Jöhetett a hosszabbítás, a Jazz kezdett elhúzni, Williams is visszatért a pályára. 120-117nél emberről dobott triplát Fisher, ezzel 6 pontos előnyt kovácsolva az utolsó 1 percre. Ekkor már az egész stadion állva tapsolt. A Warriors elkezd faultolni, Fisher ennek köszönhetően 2 büntetőt értékesít. Fél perccel a vége előtt leszedi az utolsó lepattanót, a közönség már őrjöng, a Jazz megnyerte a találkozót. A meccs utáni interjúban elmondta, az alig 1 éves lányának szeme mögött rákos daganatot találtak, így a legjobb orvosokat felkeresve New Yorkban megműtötték, ezért hagyott ki több, mint egy hetet, és mivel késve indult el, késett a meccsről is. De a többi már történelem…


 

8. Tim Duncan tripla-duplája a 2003as döntő 6. meccsén.

Ez a mérkőzés sok szempontból is emlékezetes. Egyrészt ez volt az utolsó meccse a Hall of Famer David Robinsonnak. 13 ponttal és 17 lepattanóval fejezte be. A fiatal trónkövetelő, Duncan pedig nem akármilyen tripla-duplát hozott össze. 21 pontja mellé lekapott 20 lepattanót, kiosztott 10 asszisztot, e mellé blokkolt 8at is. 2 blokk hiányzott neki a Quadruple-doublehoz. Nem rossz. Továbbá az is megmaradhatott az emlékezetünkben, hogy miután a Nets 9 ponttal ment a negyedik negyedben, egy Steph Jackson tripla után 19-0ás futása volt a Spursnek,  így 88-77re megnyerte a 6. találkozót. Tim Duncan lett az MVP, a 8. az NBA-ben, aki kétszer is megkapta ezt a díjat.  

 

 

7. LeBron James 48 pontja és győztes kosara a 2007es Keleti döntő 5. meccsén.

Miután a Washingtonon és a New Jersey-n is túljutottak James-ék, a Pistonssal találták szemben magukat, akik tavaly egy 7meccses sorozatban nyomták le őket. 0-2vel fordultak a felek, nagy gondban volt az Akroni sztár, de összeszedte magát, a harmadik meccsen egy 32-9-9es stattal rakta magát oda, majd a negyediken 25 pontot vágott be 11 assziszt mellé. Jöhetett az ötödik meccs, vissza Detroitba, sokan Pistons győzelmet vártak, de más lett a vége. Az utolsó játékrészig 19 pontot rámolt be a gyűrűbe, ezzel szorosan tartva az eredményt. Aztán a negyedik negyedben 110%ra kapcsolt James, egy triplával 1 pontra csökkentette a hátrányt, majd egy zsákkal már a vezetést is magáénak tudhatta a Cavs. A másik oldalon Billups tartotta a frontot, egy triplával még átvette a vezetést, de James megint egy duplával jelentkezett, így hosszabbításra mentve a mérkőzést. A hosszabbításban csak James dobott pontot a Cavsből, büntetővonalról dobott duplával indított, majd zsákolás és tempódobás felváltva. Billups eközben higgadtan értékesítette büntetőit a túloldalon, így James erre válaszolva egy triplát is bevágott. 

107-107es állásnál James kezében volt a lehetőség, ő élt vele, 2.2 sekundummal a vége előtt egy jól eleresztett lay-up talált a gyűrűbe, amire a dugattyúsok már nem tudtak mit válaszolni. Nyert a Cavs, majd a hatodik mérkőzésen Boobie Gibson egyik legjobb performanszának(31 pont, 5-5 tripla) köszönhetően bejutottak az NBA döntőjében, ahol 4-0ra kaptak ki a San Antonio Spurstől.

 

 

6. Shaquille O’neal futása a 2000es döntőben.

Az 1999-2000es szezonra érkezett az L.A. Lakershez a korábban már a Chicagóval 6 gyűrűt bezsebelő Phil Jackson. Olyannyira helyre rakta az alacsony morálú csapatot, hogy mindösszesen 15ször szenvedtek vereséget Kobe-ék. A Playoffs első körében a Sacramento-val találkoztak, ahol egy izzadós, 5 mérkőzéses párharcban jutottak tovább. A következő körben 4-1el mentek át a Phoenixen, majd jött a Nyugati döntő és a Portland, valamint az NBA Playoffs történetének legemlékezetesebb és legfordulatosabb mérkőzése, az a bizonyos 7. meccs, ahol Shaq és a  Lakers 15 pontős hátrányt dolgozott le az utolsó 7 percben.

Jöhetett a döntő, a Reggie Miller vezette Indiana Pacers volt az ellenfél. Az első mérkőzésen simán ment minden a Lakers szempontjából, az elejétől kezdve domináltak. A negyedik negyedre már teljesen szétesett a Pacers, egy 13-2es futással megpecsételődött a sorsuk, 17 pontos vereséget szenvedtek. A mérkőzés embere természetesen Shaq volt, aki 43 pontja mellé 19 lepattanót szedett. A második mérkőzés már kiegyenlítettebb volt, de aztán jött a sokk a Lakers szurkolói számára(és az öröm a Pacerseseknek) , Kobe Bryant a második negyedben a bokasérülés miatt elhagyta a pályát, és már nem tért vissza. Bird edző a Hack-a-Shaq taktikát alkalmazta, vagyis mikor Shaq labdát kapott, egyszerűen lefaultolták. Shaq 39 büntetőt dobhatott a meccs során, ebből csupán 18at értékesített, de ez így is NBA rekord.

Mindenek ellenére így is elment 40 pontig, leszedett 24 lepattanót, ráadásul a Kobe helyére beállt Ron Harper 21 pontot dobott.  A harmadik meccsen a Kobe nélkül felálló Lakerst elintézték Reggie-ék, Shaq itt 33 pontot dobott 13 pattanó mellé. Az negyedik mérkőzésen már játszott Kobe, 28 pontot tett hozzá a győzelemhez a hosszabbításos meccsen, Shaq itt 36ot dobott 21 lepattanó mellé. Az utolsó Indiana-i derbin Shaq volt az egyetlen értékelhető játékos a lila-sárgák közül, 35-11es statot hozott a konyhára, de az eredmény csúfos vereség. Jöhetett a visszatérés Los Angelesbe, az esély, hogy megnyerjék a bajnokságot. Shaq kihasználta a lehetőséget, 12 lepattanója mellé 41et szórt a Pacersnek, így egy szoros mérkőzésen megnyerték a hatodik meccset, ezzel a bajnokságot is, a Finals MVP természetesen Shaq, aki 38 pontot és 17 lepattanót átlagolt a széria alatt.

 

5. T-mac 13 pontja és győztes kosara 35 másodperc alatt.

Azon a bizonyos December 9.-én… Hát senki sem gondolta volna azt, ami akkor, azon az estén történt. De megtörtént.

Szörnyen sok hibát vétett mind a két csapat, A Spurs pedig végig magabiztosan tartotta a vezetést. A vége előtt egy perccel Tim Duncannek köszönhetően már 10 pontos előnyt tudhatott magáénak Popo coach, ami általában egy behozhatatlan hátrány. Lerohan a Rockets, T-mac labdáját Yao zsákolja be, majd egy labdaszerzést követően újabb 2 pont üti a markukat, már csak 6 pont a különbség, 47 másodperc maradt vissza. Gyorsan faultol a Houston, Devin Brown áll a vonalhoz, mind a kettőt értékesíti, 8 pont a különbség. Itt kezdődött a vesszőfutás, McGrady egy gyors triplával válaszolt, 5re csökkentve a differenciát. Újabb fault, újabb 2pont a Spursnek, de T-mac megint dobott egy triplát, ám ezúttal még Duncan is átesik rajta, a +1 után 3ra csökkentve a hátrányt. Duncan két büntetőjét követően időkérés, majd az oldalvonalról nagy nehezen bedobják a labdát T-macnek, aki pár leütés után a liga legjobb védőjéről, Bruce Bowenről dob egy hihetetlen triplát. Kettő pont mindösszesen, jöhet Spurs.

Popovich időt kér, majd a bedobást követően Brown kezéből kicsúszik a labda, Tracy McGrady pedig sprintel a triplavonalig, ahol futtából dobja el a labdát a győzelemért. Mondanom sem kell, sikerrel járt.


4. Shaq szülinapi partija.

2000 Március 6.án történt az eset, a városi rivális L.A. Clippers ellen. Nem sok mindent lehet hozzáfűzni, O’neal az elejétől a végéig dominált, 35 rádobásából 24 talált a gyűrűbe, 22 büntetőjéből 13. Vagyis ha 100%osan büntetőzött volna, 70 pontja lehetett volna. 7 támadó lepattanója mellé szedett 16 védekezőt, ez összesen 23, e mellé volt még 3 gólpassza is. Mondanom sem kell, ez nála karrier-csúcs.


 

3. AI 48 pontja a döntő első mérkőzésén

Dátum: 2001 Június 6. Helyszín: Los Angeles, Staples Center.

A döntő két részvevője a címvédő és alapszakasz győztes Los Angeles Lakers,  Shaq és Bryant pedig címvédésre készült. A kihívó az akkoriban igencsak erős Philadelphia 76ers, a híres edzővel, Larry Brownnal, valamint az akkori MVPvel és pontkirállyal, Allen Iversonnal.

A meccs rosszul kezdődött a Phillynek, a Lakers játékosai többször is tisztán dobhattak hármast, Rick Fox különösen sok tiszta kosarat dobhatott. És persze ott volt O’Neal, aki 44 pontja mellé 20 pattanót kapkodott le a mérkőzés végéig.  Az  első negyed utolsó két percében Iverson bedurrant, 2 tempó után hát mögötti gólpasszt adott, ezzel gyors hat ponthoz juttatva csapatát, majd egy indítást követően még egy ziccert dobott, 12 ponttal fejezte be ezt a játékrészt. Jöhetett a második, Iverson pedig nem állt le, további 18at szórt, ezzel, 30 ponttal mehetett a nagyszünetbe. A harmadik negyedben hiába szórta meg magát O’Neal, Iversonék tartották magukat, majd a végjátékban remek védekezésüknek és Iverson kosarainak köszönhetően egálra hozták az állást 94-94nél, Snow dobott a győzelemért(mert Mutombo nem az orra előtt elfutó Iversonnak adta oda a lasztit), de a tripla kipattant. Jöhetett a hosszabbítás, a Lakers elhúzott, de az utolsó 2 és fél percben Iversonék visszajöttek, majd vezetést átvéve meg is tartották azt. Elhozták a Game 1et Los Angelesből, de több meccset már nem tudtak nyerni, O’Neal hatalmasat küzdött az újabb gyűrűért, amit meg is kapott, a Finals MVP címmel együtt.

 

2. Wade ámokfutása a 2006os döntőben.

Miután Dwyane Wade és a Miami Heat beverekedte magát a döntőbe, a Dallas Maverickssel találta szemben magát, valamint vezérével, a majdnem MVP Dirk Nowitzkival. Az első meccsen Jason Terry 32 pontjával, a második meccsen Dirk 26 pontjával és 16 pattanójával magabiztosan elhozták a hazai meccseket, 2-0val mentek Floridába. Jött a harmadik meccs, a fordulópont. Dwyane Wade megállíthatatlan volt, az egész mérkőzésen 42 ponttal fejezte be, valamint 13 lepattanóval. Mellé még Shaq, Walker és Williams jutott 10 pont fölé. A Dallasnak megvolt az egyenlítési lehetősége, de Wade belenyúlt a passzba, ezzel 2 pontos győzelmet aratva.

Mentek tovább, a második megmérettetés Miamiban, Wade pedig nem állt le, 36ot szórt itt, míg a Dallas teljesen szétesett, Nowitzki 14(!)%os dobószázalékára nem sok mindent lehet mondani. Újabb győzelem, most viszont fölényesen, és mivel a döntőben vagyunk, az 5. meccs is Miamiban volt, amit ha megnyernek, már a kezükben van a bajnokság. A Dallas összeszedte magát, a Howard-Nowo-Terry trió 80 pontot szorgoskodott össze, de Wade 43 pontja a hosszabbításos meccsen 1 pontos győzelmet ért.

Jött a mindent eldöntő hatodik meccs, Wade 36 pont, a világ mostanra fogta fel, hogy az alig 3 éve játszó csillag megfordította a párharcot, az utolsó négy meccsen közel 40 pontot átlagolva. Szép.

 

1. Kobe Bryant 81 pontja a Toronto Raptors ellen.

Az évtized eseménye, amiről sokan lemaradtunk. A Lakers Torontó elleni meccsét sajnos egy országos adó sem közvetítette, egy nagyon sima meccsnek ígérkezett, nem nagyon figyelt rá senki. Mégis, Kobe Bryant nagyon bedurrant erre a partira. 25 ponttal ült le a félidőben, 11 pontos hátránnyal.

Aztán visszajött a másodikra, és valamiért elhatározta magában, hogy a mai meccset megnyeri a Lakersnek, ha törik, ha szakad, 24 perc alatt dobott még 56 pontot. 28 mezőnykosár, 7 tripla, 18 értékesített büntetődobás.

Mi lehet erre mondani?

Mondhatnánk azt, hogy a liga egyik leggyengébb csapata ellen nem nagy cucc, de csak gondoljunk bele: 81 pont? Ennél már csak a jó öreg Chamby lehet jobb. Nem vagyok Kobe rajongó, de amit azon az estén csinált, az emberfeletti, mondhat bárki bármit.

Kösz a figyelmet, következő rész várható!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hunnba.blog.hu/api/trackback/id/tr712885882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása